10 λογοι που κανουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την προληπτικη οφθαλμολογικη εξεταση στα παιδια

 1. Επειδή η καλή όραση είναι απαραίτητη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, την ομαλή και κοινωνική του ζωή.
 2. Επειδή σήμερα τα παιδιά ζουν μια ιδιαίτερα οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές)
 3. Επειδή οι οφθαλμολογικές παθήσεις αυξάνονται. 5-7 παιδάκια στα 100 έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς δε το γνωρίζουν. Υπολογίζεται ότι το 2050, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα πάσχει από μυωπία.
 4. Επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί δυνατή όραση, ικανή να ανταπεξέλθει στις οπτικές προκλήσεις της εποχής. Και αυτή χτίζεται από την παιδική ηλικία.
 5. Επειδή η όραση κατά τη γέννηση είναι ατελής, σταδιακά ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 ετών και πρέπει να παρακολουθείται η φυσιολογική της εξέλιξη.
 6. Επειδή οι οφθαλμικές παθήσεις στα χρόνια της ανάπτυξης ενός παιδιού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην όραση.
 7. Επειδή το 80% των παθήσεων που οδηγούν σε μόνιμη βλάβη της όρασης, θα μπορούσαν να θεραπευθούν αν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.
 8. Επειδή υπάρχουν παθήσεις των ματιών που φαίνονται, αλλά και άλλες που εντοπίζονται τυχαία με την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση.
 9. Επειδή τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα όρασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σαν ενήλικες στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
 10. Επειδή  οι συχνότερες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη της όρασης, όπως: ο στραβισμός, η αμβλυωπία και οι αδιόρθωτες διαθλαστικές ανωμαλίες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ΜΟΝΟ με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Η λυση ειναι μια: ΠΡΟΛΗΨΗ!!!!

Η Ε.Ε.Π.Ο.Σ. συντονισμένη με τις οδηγίες της διεθνούς οφθαλμολογικής κοινότητας συστήνει:

 1. Προληπτικό έλεγχο των ματιών κάθε νεογέννητου
 2. Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο μέσα στα 2 πρώτα χρόνια
 3. Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 3-4
 4. Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 5-6

Στα σχολικά χρόνια κάθε 2 χρόνια.